home INFO MATI PUCUK Pengertian Mati Pucuk

Pengertian Mati Pucuk

Pengertian Mati Pucuk

Mati Pucuk atau disfungsi ereksi merupakan masalah yang umum dialami oleh kaum lelaki, terutama yang telah berusia 40 tahun ke atas. lelaki yang mengalami keadaan ini akan mengalami kesulitan dalam memulai dan mempertahankan ereksi, selain itu bisa merasakan penurunan ghairah seksual.

Mati Pucuk boleh disebabkan oleh faktor psikologis dan / atau masalah fizikal.

Keadaan psikologi meliputi masalah di dalam hubungan, dipresi, dan kecemasan. Sedangkan keadaan fizikal dapat meliputi penyempitan pembuluh darah menuju penis dan ketidakseimbangan hormon.

Selain akibat faktor keadaan psikologis dan fizikal, Mati Pucuk juga bisa disebabkan oleh kesan samping penggunaan ubat-ubatan, misalnya ubat antidepresi dan antipsikotik. Dan penyebab Mati Pucuk lainnya yang tidak boleh dipandang sebelah mata adalah gaya hidup yang tidak sehat, misalnya pengambilan minuman keras yang berlebihan dan penyalahgunaan dadah.
Diagnosis Mati Pucuk

Diagnosis diperlukan untuk menentukan pengubatan yang tepat. Untuk mengetahui apakah seorang pasien terkena Mati Pucuk dan apa penyebabnya, doktor akan bertanya mengenai sejarah kesihatan fizikal dan psikologi pesakit. Jika Mati Pucuk diduga disebabkan oleh masalah psikologis, doktor akan merujuk pesakit kepada psikologist atau psikiatri. Namun jika Mati Pucuk diduga disebabkan oleh masalah fizikal, maka Ujian lebih lanjut akan dianjurkan. Ujian ini berupa pemeriksaan urin dan Ujian darah.
Pengubatan Mati Pucuk

Pengubatan Mati Pucuk atau disfungsi ereksi akan tergantung kepada akar penyebab keadaan itu. Saat ini ada beberapa macam ubat yang dapat digunakan, salah satunya adalah sildenafil atau Viagra. ubat ini dapat meningkatkan aliran darah ke penis secara sementara dan membantu terjadinya ereksi.

Selain dengan ubat, Mati Pucuk juga bisa ditangani dengan metode lainnya, antara lain injeksi hormon Testosteron, bantuan alat yang disebut pam vakum dan pembedahan.