home INFO MATI PUCUK MATI PUCUK dan NAFSU SEKS KURANG AKIBAT FAKTOR UMUR

MATI PUCUK dan NAFSU SEKS KURANG AKIBAT FAKTOR UMUR

Disfungsi Erektil | Mati Pucuk , Penuaan dan Seks

Disfungsi erektil adalah masalah yang dihadapi oleh kebanyakan lelaki seperti umur mereka. Kekurangan paras testosteron menyebabkan keadaan ini.

Kadang-kadang keadaan ini dirujuk sebagai andriopause, yang dianggap setaraf lelaki untuk menopaus bagi wanita. Lelaki boleh mengalami tanda-tanda ED apabila umur meningkat, seperti berikut:

* Arousal masa yang lebih panjang diperlukan
* Ereksi yang kurang keras
* Kurang isi padu air mani yang dikeluarkan sewaktu pancutan air mani
* Hilang keupayaan mengekalkan ereksi
* Ejakulasi pra-matang atau berpanjangan

 

Kesan Akibat Mati Pucuk | Disfungsi Erektil

Kadang-kadang seorang lelaki yang bergelut dengan masalah ED ( mati pucuk ) boleh mengalami masalah psikologi kerana itu. Sebagai contoh, dia mungkin merasa malu keran dia tidak boleh menghadapi pasangannya. Dia juga mungkin berasa amat tidak selamat atau tidak sempurna.

Perasaan malu ini akan menjadi satu pencipta kepada emosi yang lain. Sebagai contoh, mungkin seorang lelaki yang berjuang dengan kemarahan atau kemurungan boleh menyalahkan pasangannya disebabkan masalah ini. Mungkin dia cuba bersikap mempertahankan diri supaya dia tidak disalahkan dengan keadaan yang dia alami ketika itu.

Wanita dalam perhubungan dengan lelaki mati pucuk ini mungkin tidak memahami atau sedar sejauh mana rasa malu seorang lelaki itu dalam situasi tersebut. Dia mungkin sebaliknya menyalahkan diri  sendiri. Wanita tersebut akan berasa tidak menarik di mata pasangannya, lebih-lebih lagi jika dia adalah jauh lebih muda daripada lelaki tersebut. Ini disebabkan oleh pasangan lelaki tersebut kerap menolak hubungan intimasi kerana sifat malu tersebut.

.

faktor-umur-mati-pucuk

.

Seorang wanita juga mungkin tertanya-tanya kalau-kalau lelaki itu tidak setia kepadanya. Ini disebabkan lelaki tersebut  tidak mampu untuk meluahkan perasaannya dan akhirnya cuba mempertahankan dirinya. Ini boleh mengundang masalah yang lebih besar ke atas hubungan tersebut.

Selalunya masalah ini akan menyebabkan perasaan wanita merasakan dirinya ditolak. Dalam kes yang paling teruk, dia mungkin berasa ditolak oleh seorang lelaki dan akan terdorong untuk mendapatkan perhatian di luar hubungan. Selalunya akan melibatkan pihak ketiga.

Masalah ini akan menyebabkan pergaduhan dalam hubungan yang mana pasangan itu tidak sedar ia adalah disebabkan isu ED ( Mati Pucuk). Satu petunjuk mungkin berlaku adalah jika pertengkaran berlaku selepas  gagal untuk mengadakan hubungan seks. Jika ini kerap berlaku  maka anda mungkin perlu untuk menangani isu ini sebelum hubungan anda menjadi bertambah parah dan melibatkan penceraian

 

———————————————————————-